Asuntosijoittajan vinkki 9: Lisää viihtyvyyttä pikkurahalla
Vuokra-asunnon viihtyvyys on tärkeää kolmesta syystä: Asiallinen vuokralainen löytyy helpommin, vuokralainen pysyy kauemmin ja saatu vuokra on suurempi. Asunnon viihtyisyys on hyvä tarkistaa viimeistään aina vuokralaisen vaihtuessa ja tehdä samalla tarvittavat toimenpiteet viihtyisyyden varmistamiseksi. Asunnon viihtyisyyden ylläpito ei ole sijoittajalle kulu vaan investointi sijoituksen tuottavuuteen.
Yksi klassisin vuokranantajan virheistä on vähät välittää siitä missä kunnossa vuokra-asunto on – eihän siinä kuitenkaan asuta itse. Nykypäivän todellisuus kuitenkin on, että vuokralaisten vaatimustaso on noussut ja vuokralaiset ovat valmiita myös panostamaan hieman viihtyisyyteensä suuremman vuokran muodossa. Pitämällä vuokra-asunnon huonokuntoisena vuokranantaja kaivaa kuoppaa ainoastaan itselleen: Huonokuntoiseen asuntoon on vaikeaa saada asiallista vuokralaista, vaihtuvuus on suurta ja vuokra pienempi. Ero hyvä- ja huonokuntoisen asunnon välillä voi olla valtavan suuri monelta kantilta.
Esimerkiksi kylpyhuoneen tai keittiön remontoiminen voi olla melko kallis operaatio, mutta monet vuokralaisen viihtyvyyteen vaikuttavat remontit voi tehdä pikkurahalla ja pienellä vaivalla. Tämänkertaisen vinkkinämme on lista viihtyvyyteen vaikuttavista asioista, joissa tulos suhteessa panostukseen on erinomainen:
1. Lattia: Vanha muovimatto on totaalisen out. Tilalle kannattaa vaihtaa perussiisti laminaatti, joka on edullinen ostaa ja helppo asentaa. Ihan halvinta ei kannata välttämättä valita, vaan panostaa mielummin muutama euro enemmän jotta asuntoon saa laadukkaan tuntuman. Hyvää laminaattia saa kaupasta noin 10-15 eurolla neliö, ja tähän päälle vielä asennus n. 15e/neliö jollei itse halua ryhtyä asennushommiin. 40 neliön asunnossa laminaattia tulee noin 30 neliötä, jolloin hintaa tulee itse tehden 400-600 euroa.
2. Seinät ja katto: Seinien ja katon maalaaminen ja tapetointi on todella edullista. Seinissä ja katossa kannattaa suosia valkoista tai muita vaaleita sävyjä, sillä ne ovat neutraaleja ja tuovat asuntoon tilantuntua. 40 neliön asunnon maalaaminen ja/tai tapetointi ikkunakarmit mukaanlukien kustantaa noin 200 euroa jos työt tekee itse.
3. Ovet: Heikkokuntoiset on syytä hioa ja maalata ja hankkia uudet kahvat. Ovenkahvoissa saattaa olla paikallaan panostaa muutama ylimääräinen euro. Hintaa tulee tekotavasta riippuen 10-50 euroa per ovi.
4. Keittiötasot ja laatoitus: Jos keittiön ulkoasu henkii mennyttä aikaa, kannattaa uusia keittiötasot altaineen ja seinälaatoitus. Pienehkössä keittiössä hintaa tulee yhteensä noin 200–300 euroa.
5. Keittiönkaapit: Vanhat keittiönkaapit ovat parhaimmillaankin vain hieman luotaantyöntäviä. Koko kaappien uusiminen tulee usein turhan kalliiksi, mutta usein selviää pelkällä ovien vaihdolla. Pienehkön keittiön kaappienovien uusinta maksaa n. 300–500 euroa. Joskus selviää pelkällä maalaamisella ja kahvojen vaihdolla, jolloin hinta tippuu jonkin verran. Jos maalipintakin on hyvä niin jo pelkkä vetimien vaihto voi tehdä ihmeitä ”retromaiselle ulkoasulle”. Siistit vetimet maksavat noin 2 euroa kappale.
6. Kodinkoneet: Beigen värinen haiseva jääkaappi ei ole varsinainen myyntiartikkeli vuokra-asunnon näytöllä. Perustason laitteet ovat pitkäikäisiä ja maksavat noin 200 euroa kappale, joten panostus kannattaa. Tässä on myös hyvä paikka tarjota vuokralaiselle jotain ekstraa. Hanki asuntoon valmiiksi sellainen laite mitä vuokra-asunnoissa ei yleensä ole, esimerkiksi perustasoinen pyykinpesukone. Vuokralainen tuntee saavansa jotain erityistä ja tällä on usein todella positiivinen vaikutus.
7. Säilytyskaapit: Säilytyskaapeissa riittää usein, että maalaa sekä ovet että kaappien sisäpuolen ja vaihtaa kahvat. Joskus jo pelkkä kahvojenkin vaihto riittää. Hintaa tulee laajuudesta riippuen n. 10–50 euroa.
8. Valonkatkaisijat ja pistorasiat: Etenkin vanhoissa taloissa näkee usein menneiltä vuosikymmeniltä periytyneitä pistorasioita ja valonkatkaisimia. Nämä on helppo ja nopea uusia. Tässä voi olla yksi paikka missä voi panostaa hieman lisäekstraa myös laatuun. Hintaa tulee noin 10–40 euroa.
9. Kattolamput: Jos asunnossa on valmiiksi asennetut kattolamput, vaihda niihin kirkkaimmat mahdolliset polttimot. Valoisa asunto tuntuu tilavammalta ja raikkaammalta. Hintaa tulee muutama euro.
Kokonaiskustannukset tämän listan läpikäyneelle todella huonokuntoiselle 40 neliön asunnolle olisivat noin 1500-2000 euroa. Jos tällaisen remontin jälkeen vuokraa saadaan esimerkiksi konservatiiviset 50 euroa enemmän, on remonttipanostukselle saatava vuosituotto jo 30-40 %. Puhumattakaan siitä, että tyhjiä kuukausia tulee varmasti vähemmän, jolloin remonttiin panostetut rahat saadaan takaisin jo vuodessa-parissa. Erittäin suositeltavaa!